Genel

Keelpijn

Keelpijn.

Keelpijn is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem waar veel mensen mee te maken kunnen krijgen. Het komt vaak voor bij volwassenen en kinderen en wordt meestal veroorzaakt door infecties zoals verkoudheid, griep of tonsillitis. Keelpijn uit zich meestal in moeite met slikken, roodheid, zwelling en pijn. Het kan binnen een paar dagen vanzelf overgaan, maar in sommige gevallen kan het langer duren en is behandeling nodig.

Keelpijn ontstaat meestal als gevolg van een virusinfectie. Infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid of griep, kunnen irritatie, roodheid en pijn in de keel veroorzaken. Daarnaast zijn ontsteking van de amandelen (tonsillitis) of ontsteking van de keelholte (faryngitis) andere veel voorkomende infecties die keelpijn veroorzaken.

Naast infecties die keelpijn veroorzaken, kunnen ook andere factoren tot dit ongemak leiden. Deze omvatten allergische reacties, roken, overmatig gebruik van de stembanden, vreemde voorwerpen in de keel en zure reflux.

Wat is keelpijn?

Keelpijn is een gezondheidsprobleem waar veel mensen in hun leven regelmatig mee te maken krijgen. Het komt meestal voor als gevolg van ziekten zoals verkoudheid, griep of keelinfecties. Keelpijn wordt veroorzaakt door een ontsteking of irritatie van de keel en gaat gepaard met veel symptomen.

Symptomen van keelpijn zijn onder andere moeite met slikken, droge of geïrriteerde keel, heesheid, koorts, hoesten en algehele malaise. Deze symptomen spelen een belangrijke rol bij het vaststellen van de onderliggende oorzaak van keelpijn.

Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door infecties door virussen of bacteriën. Daarom zijn eenvoudige huismiddeltjes tegen keelpijn rust, veel drinken, kruidenthee drinken met natuurlijke antimicrobiële eigenschappen en gorgelen.

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

De symptomen van keelpijn kunnen per persoon verschillen. Veel voorkomende symptomen zijn echter moeite met slikken, droge en geïrriteerde keel, een branderig gevoel en hevige pijn. Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid, griep, faryngitis of tonsillitis. Virussen of bacteriën veroorzaken ontstekingen in de keel, wat leidt tot pijn.

Keelpijn komt vaak voor in combinatie met andere symptomen. Symptomen die gepaard kunnen gaan met keelpijn, vooral bij infecties van de bovenste luchtwegen, zijn hoest, verstopte neus, niezen, koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Deze symptomen zijn tekenen dat het lichaam de infectie bestrijdt.

Als je last hebt van keelpijn met deze symptomen, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Rust: Neem de tijd om te rusten zodat je lichaam de infectie kan bestrijden.
  • Drink vocht: Veel water drinken hydrateert je keel en versnelt de genezing.
  • Gebruik keelspray of zuigtabletten: Je kunt keelspray of zuigtabletten halen bij de apotheek om je keel te verzachten en de pijn te verlichten.

Wat kan ik zelf doen tegen keelpijn?

Een van de eerste dingen die je moet doen bij keelpijn is veel vocht drinken. Warme dranken, vooral kruidenthee of citroenwater met honing kunnen verlichting geven in de keel. Gorgelen met zout water kan ook verlichting geven bij keelpijn. Zout water helpt ontstekingen in de keel te verminderen en helpt ziektekiemen te vernietigen.

Een andere effectieve methode tegen keelpijn is rust nemen. Rusten helpt je immuunsysteem te versterken en versnelt het genezingsproces. Je moet ook scherp en pittig voedsel vermijden om irritatie van je keel te voorkomen. In plaats daarvan moet je zacht en licht verteerbaar voedsel eten. Zo zorg je ervoor dat je keel minder beschadigd raakt.

Een andere behandelmethode die je thuis kunt toepassen, is het gebruik van natuurlijke oplossingen. Kamillethee kan bijvoorbeeld de pijn in de keel verlichten. Ook gorgelen met uiensap helpt de pijn te verminderen dankzij de antibacteriële eigenschappen. Daarnaast kunnen natuurlijke middelen zoals propolis ook keelpijn verlichten.

Wanneer moet ik naar de dokter voor keelpijn?

Bij de meeste mensen met keelpijn gaan de symptomen binnen een paar dagen vanzelf over. Als de klachten echter ernstig zijn of lang aanhouden, of als de klachten zo onaangenaam worden dat een bezoek aan de dokter nodig is, is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Want in sommige gevallen kan de onderliggende oorzaak van keelpijn een symptoom zijn van een ernstiger probleem.

Situaties waarin je naar de dokter moet gaan

  • Keelpijn bij kinderen of baby's jonger dan 2 jaar.
  • Als de temperatuur boven de 38 graden stijgt.
  • Als de keelpijn ernstig is en slikken verhindert.

Conclusie

Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door infecties zoals verkoudheid, griep of faryngitis. Dit kan irritatie en ontsteking in de keel veroorzaken. Keelpijn uit zich meestal in symptomen zoals moeite met slikken, heesheid en hoesten. Meestal gaat keelpijn vanzelf over en kun je het verlichten met wat huismiddeltjes. In sommige gevallen kan keelpijn echter een symptoom zijn van een ernstig probleem en moet je misschien een arts raadplegen.

Symptomen van keelpijn zijn pijn en irritatie, moeite met slikken, heesheid, hoesten, koorts en algehele malaise. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie en gaat binnen een paar dagen vanzelf over. Als je symptomen echter ernstig zijn of lang aanhouden, is het belangrijk om naar een arts te gaan. Je arts zal je de juiste behandeling aanraden en indien nodig medicijnen voorschrijven.

Je kunt een aantal huismiddeltjes tegen keelpijn proberen. Je kunt maatregelen nemen zoals veel drinken, zout water gorgelen, rusten en stoffen vermijden die de keel irriteren. Je kunt ook warme dranken drinken of koude kompressen aanbrengen om de keel te verzachten. Als de symptomen echter verergeren of lang aanhouden, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *