Maagverkleining (Gastric Bypass)

Wat is een maagbypassoperatie?

Een maagbypassoperatie (een Roux-and-Y- Gastric bypass) is de toepassing van een bypass-procedure (= omzeil-procedure) op de maag om de opname en vermenging met het bloed van vet- en koolhydraatbevattende voedingsmiddelen die gewichtstoename uit de darmen veroorzaken, te voorkomen of te verminderen. Een maagbypass, die sinds 2001 op grote schaal chirurgisch wordt gebruikt, wordt uitgevoerd door 90% van de maag van de patiënt te deactiveren en de resterende 10% van de maag van de patiënt ongeveer 150 cm voor de dunne darm aan te sluiten.

De eerste 150 cm van de dunne darm is verantwoordelijk voor de opname van tot wel 80% van het vet en de suikers die ons lichaam binnenkomen. Door het verteerde voedsel uit de maag 150 cm naar voren te laten komen door dit gebied te omzeilen, wordt slechts 20% van het vet en de suiker die gewichtstoename veroorzaken, in het lichaam opgenomen. Op deze manier voelen individuen zich eerder verzadigd en krijg je gewichtsafname omdat je minder gaat eten.

Welke methoden worden gebruikt bij een maagbypass?

Een maagbypassoperatie kan worden uitgevoerd met zowel open chirurgie (een grote snee) als laparoscopisch (= kijkoperatie). De laparoscopische methode heeft echter over het algemeen de voorkeur bij maagbypassprocedures en de operatie wordt dan uitgevoerd via kleine incisies (=snee) in de buik, meestal 3. Op deze manier zijn door kleinere incisiematen de risico's op wonden en complicaties lager. Over het algemeen worden patiënten binnen drie tot vier dagen na de procedure ontslagen uit het ziekenhuis.

 

Patiëntprofiel voor maagbypass

Net als bij andere bariatrische chirurgische methoden, heeft de maag-bypass-methode de voorkeur bij medische aandoeningen die plotseling gewichtsverlies vereisen, vooral bij morbide obese patiënten. Maagbypass biedt de meest effectieve en snelle oplossing in gevallen zoals diabetes type 2, gewichtsverlies vóór spoedoperaties in de aanwezigheid van obesitas, hypertensie (= hoge bloeddruk) en hyperlipidemie (= te hoog cholesterol) die gepaard gaat met obesitas.

Net als bij andere chirurgische methoden, zijn aandoeningen zoals middelengebruik, gezondheidsproblemen die chirurgische ingrepen verhinderen, gebruik van steroïden en cortisol en ongeschiktheid voor anesthesie (= operatieverdoving) obstakels voor maagbypass.

Over het algemeen gaat obesitas gepaard met verschillende gezondheidsproblemen, zoals hypertensie en diabetes type 2. Naast deze bevindingen komen hart- en nierziekten ook voor bij gevallen van obesitas die op oudere leeftijd worden gezien. Om deze reden moeten leeftijd en andere aandoeningen die verband kunnen houden met obesitas worden beoordeeld bij de patiënt die een maagbypass zal ondergaan.

 

Voordelen van een maagbypass

Volgens de studies in de literatuur heeft een maagbypass geleid tot meer dan 85% verbetering van ziekten die worden veroorzaakt door morbide obesitas, zoals hypertensie, hyperlipidemie en type 2-diabetes. Bij alle patiënten met gastro-oesofageale reflux (= maagzuur) houden de klachten op na een gastric bypass.

In tegenstelling tot veel andere bariatrische chirurgische methoden, biedt een maagbypass de mogelijkheid om obesitas in een kortere tijd en meer permanent te bestrijden. In dit opzicht verliest de patiënt sneller gewicht dan alternatieve methoden zoals liposuctie, een maagballon of maagbotox. De gastric bypass-methode geeft effectieve en voordelige resultaten bij snel gewichtsverlies, vooral voor personen met gezondheidsproblemen met een hogere mortaliteit als gevolg van obesitas.

Een ander belangrijk voordeel van de gastric bypass methode is dat deze ook met de laparoscopische methode kan worden uitgevoerd. Op deze manier wordt een kleinere incisie gemaakt op het lichaamsoppervlak, is de procedure in kortere tijd voltooid en wordt de patiënt in kortere tijd ontslagen. Zoals bij alle bariatrische chirurgische methoden heeft de maag-bypass-methode het voordeel dat gezondheidsproblemen veroorzaakt door obesitas in korte tijd worden verholpen.

 

Risico's van maagbypass

Hoewel de Gastric Bypass-procedure sinds 2001 volgens internationale normen wordt uitgevoerd, zijn er enkele risico's aan de Gastric Bypass-methode, zoals bij alle chirurgische methoden. Het belangrijkste risico zijn heroperaties door lekkages die kunnen optreden in de verbinding tussen maag en darm. Bloedingen, vasculaire coagulatie, infectie, darmobstructies, anastomotische scheuren zijn ook risicofactoren voor een maagbypass. De bijwerking die specifiek is voor de gastric bypass-methode zijn de klachten veroorzaakt door zware suiker- en koolhydraatinname, ook wel dumpingsyndroom genoemd. Deze worden gezien in de vorm van buikpijn, diarree, krampen, hartkloppingen, huiduitslag in het gezicht en de nek. Deze klachten nemen echter af en verdwijnen na verloop van tijd.

In het algemeen worden de risico's na een maagbypass in twee categorieën ingedeeld, namelijk de risico's gerelateerd aan de regels en levensstandaard van de patiënt en de risico's na de operatie. Postoperatieve medische risico's worden beoordeeld door follow-up, 1, 3, 6 en 9 maanden na ontslag. In dit proces evalueert de arts de gewichtsstatus van de patiënt, de verandering in de maagconditie en ook de invloed op andere ziekten. Hoewel de gezondheidsproblemen die kunnen optreden als gevolg van een maagbypass beperkt zijn, moeten andere problemen als gevolg van obesitas en gewichtstoename nauwlettend worden gevolgd.

Een van de belangrijkste patiëntgerelateerde risico's na een maagbypass is dat de patiënt het verkeerde dieet voortzet dat de patiënt vóór de maagbypass had. Veel mensen denken dat ze zonder problemen zullen afvallen door hun dagelijkse eet- en drinkgewoonten voort te zetten na een maagbypass of, meer in het algemeen, na bariatrische chirurgie. Dit idee komt vaker voor bij patiënten die moeite hebben om gewicht te verliezen met een dieet. Een ongezond voedingspatroon en weinig lichaamsbeweging hebben echter niet alleen invloed op de gewichtstoename, maar ook op het gezond functioneren van veel organen. Om deze reden zijn risico's na door de patiënt geïnduceerde maagbypass belangrijke zaken die moeten worden gecontroleerd.

​​

Na maagbypass

Door de afname van het maagvolume na een maagbypass, verandert het tijdelijke volheidsgevoel op verschillende tijdstippen, afhankelijk van de persoon, in een stabiel vol gevoel. In dit proces, aangezien de voedselopname aanzienlijk zal afnemen in vergelijking met vroeger, is het nuttig om de patiënten regelmatig te controleren op vitamines en mineralen. Omdat de maagbypassmethode meer chirurgische kenmerken heeft dan andere bariatrische methoden, is postoperatieve controle belangrijk. Aanbevelingen van diëtisten en artsen zijn nodig voor wanneer te beginnen met fysieke activiteiten, wat voor soort activiteiten te doen en voedingsniveaus bij patiënten.

Bij een maagbypass, die een meer permanent gewichtsverlies heeft in vergelijking met andere bariatrische methoden, is de balans tussen voedselinname en fysieke activiteit na een maagbypass belangrijk. Het niet handhaven van dit evenwicht kan in eerste instantie leiden tot klachten zoals het dumpingsyndroom en vervolgens tot ernstige klachten. Daarom zijn langdurige follow-up na de maagbypass en het veranderen van de leefomstandigheden vóór de maagbypass die obesitas kan veroorzaken, vereist.

ilaman Sha
ilaman Sha
2023-05-20
It was very nice and great work. Great staff. Thanks for all!!!
Adem Er
Adem Er
2023-05-20
Ik heb kort geleden mijn behandeling gehad bij Care Kliniek. Na eerst een intake gesprek gehad te hebben waarin ik veel informatie kreeg over wat ik verwachten kon, is op een later tijdstip de behandeling uitgevoerd. Dit werd gedaan door zeer vakkundig en vriendelijk personeel. Nu een paar weken later heb ik al weer haar 🙂 Het haar groeit prima en ziet er zeer goed uit. Ik ben dus zeer content over deze behandeling en krijg ook veel leuke reacties van andere mensen. Leuk he 🙂 Ik raad dit bedrijf dus zeker aan.
ay yildiz
ay yildiz
2023-04-18
Ik en me vrouw hadden prp gehad en het resultaat was perfect zo hadden wij helemaal niet verwacht.Bedankt voor jullie tijd en inzet. Yildiz
MFK
MFK
2022-12-11
Good service, very friendly people.
Hakan Ayan
Hakan Ayan
2022-12-11
Nette und zuverlässige Leute
M Disli
M Disli
2022-07-16
Ik heb een positieve ervaring met CareKliniek! Medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam. Zij doen hun werk op een professionele manier. Dankjewel CareKliniek!

Neem contact met ons op

Volg ons op sociale media!

Neem contact met ons op

Adres:Westblaak 92, 3012 KM Rotterdam

7/24 online hulp