Maagverkleining (Gastric Sleeve)

Gastric Sleeve operatie (maagpouch)

Naast de Gastric Bypass is de Gastric Sleeve ook een opkomende techniek, welke veel gebruikt wordt, ook wel de maagpouch genoemd. Bij een maagbypassoperatie wordt de maag verkleind tot een kleinere (voor)maag, waarbij 80% van de maag wordt verwijderd.

Daarnaast wordt een omleiding (bypass) van de dunne darm gecreëerd. Het werkzame van een maagverkleining is dat uw maag in oppervlakte ook echt kleiner wordt, zodat u minder voedsel kunt verdragen, hierdoor valt u af. Ook is de dunne darm verbonden met het voorste deel van de maag. Door deze overdracht worden de spijsverteringssappen overgedragen zodat het ingenomen voedsel niet volledig wordt verteerd. De sappen die ons voedsel verteren, komen dan ergens anders terecht. Daarom worden niet alle calorieën door het lichaam opgenomen. Tijdens de operatie wordt ook de zogenaamde fundus-regio van de maag weggenomen. In dit gebied wordt het maaghormoon “Ghreline” geproduceerd, welke ook wel het hongerhormoon wordt genoemd. Dit hormoon wekt de eetlust op. Ook dit leidt dus tot minder eten en gewichtsreductie.

 

De operatie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie, dit betekent dat je slaapt tijdens de ingreep en er dus niets van voelt. 

Patiëntprofiel voor operatie van de maagmanchet

Gastric sleeve-operatie is met name geschikt voor mensen met een BMI van 40 en hoger, en mensen met een BMI tussen de 35 en 40, die daarnaast ook andere ziekten hebben zoals een hoge bloeddruk, suikerziekte of hart- en vaatziekten. De operatie kan daarnaast worden toegepast bij mensen tussen 18 en 65 jaar. Net als bij andere operaties zijn patiënten die kanker hebben, overmatig alcohol of andere middelen gebruiken of stofwisselingsziekten hebben, moeite hebben met het volgen van de dieet- of bewegingsprogramma's die na de operatie worden gegeven, niet geschikt voor een Gastric Sleeve operatie.

Om de voordelen en risico's te evalueren tussen een Gastric Sleeve operatie en andere bariatrische chirurgische methoden bij patiënten die bariatrische chirurgie nodig hebben, zijn specialistische artsenkennis, uw voorgeschiedenis en uw huidige klinische situatie belangrijk. Al deze variabelen moeten samen worden geëvalueerd om te beslissen welke patiënt het meest geschikt is voor een Gastric Sleeve operatie.

 

Na de ingreep

Omdat de maag zal krimpen en de voedselconsumptie zal afnemen na een gastric sleeve-operatie, verliezen patiënten snel hun gewicht. In dit proces zijn het vermijden van calorierijke en ongezonde diëten, het volgen van het dieet en het trainingsplan van de arts belangrijk bij gewichtsafname. Hoewel er blijvende resultaten kunnen worden verkregen vergeleken met alternatieve methoden zoals liposuctie, moet bij gewichtsafname aandacht worden besteed aan de balans tussen voeding en fysieke activiteit.

Bij een gastric sleeve-operatie heeft het type operatie invloed op het herstel en het comfort van de operatie, evenals op de professionaliteit van de arts, goede procesbeheersing en ervaring.

 

Voor- en nadelen

Gastric sleeve-operatie geeft in korte tijd effectieve resultaten bij patiënten met ernstige of matige obesitas. Op deze manier is het ook gemakkelijker voor de patiënt om zich voor te bereiden op een operatie, voornamelijk vanwege gezondheidsproblemen. Evenzo nemen ziekten zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten die samen met obesitas optreden bij patiënten na een gastric sleeve-operatieaf tot 80%. De Gastric Sleeve operatie  is eenvoudiger dan een maagbypassoperatie, die er qua resultaten het dichtst in de buurt komt, en er is geen afname van de opname van mineralen en vitamines. Tevens ontstaat er geen intolerantie voor inname van suikerhoudende voedingsmiddelen.

Een van de belangrijkste nadelen van deze methode is het bloeden of lekken bij de nietjes die de maag in 2 delen. Echter komt deze complicatie zeer weinig voor. Om leververvetting te voorkomen, wordt bovendien een week voor de operatie een speciaal dieet aanbevolen.

  

Effecten van de operatie op gewichtsafname

Naast andere bariatrische methoden is de gastric sleeve-operatie een effectieve methode die helpt om in korte tijd af te vallen en op lange termijn gewichtsafname biedt. Na een gastric sleeve-operatie moeten patiënten echter letten op de balans tussen voeding en fysieke activiteit voor gewichtsafname. Na de operatie is het noodzakelijk om ongeveer 8-10 glazen water per dag te drinken. Dit getal dient te worden verhoogd op basis van de fysieke activiteit die de patiënt onderneemt. De eerste twee maanden na de operatie zijn belangrijk. In dit proces is het noodzakelijk om te stoppen met eten en vijf maaltijden per dag te eten als je je vol voelt. Na een gastric sleeve-operatie is het noodzakelijk om een eiwitrijk dieet te volgen met een laag vet- en koolhydraatgehalte.

Om ervoor te zorgen dat het dieet compatibel is met gewichtsafname na een gastric sleeve-operatie, moet aandacht worden besteed aan het dieet. Met de juiste voeding na een geslaagde gastric sleeve-operatie, gaat in de eerste zes maanden 35% tot 70% van het overtollige gewicht verloren. In de volgende zesde maand varieert dit percentage tussen 33% en 81%.

Maagvergroting kan worden gezien na een gastric sleeve-operatie , waarbij de maagwand niet voldoende is verwijderd. Bovendien kan herhaald braken of vast voedsel dat in grote happen wordt geconsumeerd, ook leiden tot maagvergroting en gewichtstoename na een gastric sleeve-operatie .

Als de patiënt weer begint aan te komen na een gastric sleeve-operatie en de gewichtstoename niet onder controle kan worden gehouden met lichaamsbeweging of dieet, moet er mogelijk opnieuw worden geopereerd. Na een gastric sleeve-operatie verliezen patiënten echter regelmatig gewicht en omdat ze letten op hun voeding en lichaamsbeweging, is het gewichtsverlies blijvend. Daarom is het niveau van lichaamsbeweging en voeding na een gastric sleeve-operatie van cruciaal belang. Om het resultaat van een gastric sleeve-operatie succesvol en effectief te laten zijn, is het van groot belang dat de arts die de operatie uitvoert goed toegerust en bekwaam is.

ilaman Sha
ilaman Sha
2023-05-20
It was very nice and great work. Great staff. Thanks for all!!!
Adem Er
Adem Er
2023-05-20
Ik heb kort geleden mijn behandeling gehad bij Care Kliniek. Na eerst een intake gesprek gehad te hebben waarin ik veel informatie kreeg over wat ik verwachten kon, is op een later tijdstip de behandeling uitgevoerd. Dit werd gedaan door zeer vakkundig en vriendelijk personeel. Nu een paar weken later heb ik al weer haar 🙂 Het haar groeit prima en ziet er zeer goed uit. Ik ben dus zeer content over deze behandeling en krijg ook veel leuke reacties van andere mensen. Leuk he 🙂 Ik raad dit bedrijf dus zeker aan.
ay yildiz
ay yildiz
2023-04-18
Ik en me vrouw hadden prp gehad en het resultaat was perfect zo hadden wij helemaal niet verwacht.Bedankt voor jullie tijd en inzet. Yildiz
MFK
MFK
2022-12-11
Good service, very friendly people.
Hakan Ayan
Hakan Ayan
2022-12-11
Nette und zuverlässige Leute
M Disli
M Disli
2022-07-16
Ik heb een positieve ervaring met CareKliniek! Medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam. Zij doen hun werk op een professionele manier. Dankjewel CareKliniek!

Neem contact met ons op

Volg ons op sociale media!

Neem contact met ons op

Adres:Westblaak 92, 3012 KM Rotterdam

7/24 online hulp