Maagverkleining (Maagballon)
Wat is de maagballonmethode?
De maagballonmethode, is een van de niet-chirurgische methoden die de laatste jaren veel wordt toegepast in de strijd tegen obesitas. Zoals de naam al doet vermoeden, is de methode bedoeld om een ballon in de maag te plaatsen, waardoor het maagvolume wordt verkleind en de voedselinname wordt geminimaliseerd.
De maagballonmethode is het endoscopisch (= een bestuurbare slang met camera) inbrengen van een buisje met een ballon aan het uiteinde in de maag via de keel en het gecontroleerd laten openen van de ballon in de maag. De maagballonmethode is geen chirurgische ingreep en vereist geen algemene of lokale anesthesie.
Een roesje kan worden gegeven om u comfortabeler te maken tijdens de ingreep. Hoewel de patiënt bij bewustzijn is terwijl hij/zij onder sedatie is, voelt de patiënt geen pijn of discomfort. De gehele procedure duurt gemiddeld 15-20 minuten en patiënten keren na de procedure terug naar hun dagelijks leven. Bij het verwijderen van de ballon is anesthesie vaak wel gebruikelijk. Hoewel sommige gevoelige patiënten moeite hebben met het accepteren van de maagballon in het begin, zien we dat na 72 uur dit gevoel verdwijnd.
Soorten ballonnen bij maagballonoperaties
Bij de maagballonmethode zijn er twee typen ballonnen, de luchtballonnen en de met vloeistof gevulde ballonnen. Met lucht gevulde ballonnen kunnen grotere volumes bereiken dan met vloeistof gevulde ballonnen. De met lucht gevulde ballonnen hebben meer de voorkeur dan de met vloeistof gevulde ballonnen, aangezien er minder gewicht in de maag wordt gevormd in vergelijking tot de met vloeistof gevulde ballonnen. Er werden minder klachten gemeld bij patiënten die werden behandeld met een met lucht gevulde ballon in vergelijking tot een met vloeistof gevulde ballon. Bij beide soorten ballonnen kan de maat van de maag door de arts worden aangepast. Hoewel een duidelijk en belangrijk onderscheid tussen luchtballon en vloeistofballon niet is vermeld in de literatuur en in klinische onderzoeken, heeft de luchtballonmethode meer de voorkeur. Er zijn drie gebruikelijke procedures voor het inbrengen van een maagballon:
I. ELIPSE MAAGBALLON (zonder endoscopie, de ballon wordt ingeslikt)
II. MAAGBALLON MET ENDOSCOPIE - BEHANDELING VAN 6 MAANDEN
III. MAAGBALLON MET ENDOSCOPIE - BEHANDELING VAN 12 MAANDEN
Na de ingreep
Bij de maagballonprocedure dient lichamelijke activiteit gedurende 24 uur na het plaatsen en verwijderen van de ballon te worden vermeden. Hoewel er in de praktijk geen beperking is voor vaste voeding, wordt in de praktijk aangeraden om een paar dagen over te schakelen op vloeibare voeding na de ingreep. Het wordt ook aanbevolen om minder koude of warme dranken te consumeren de eerste drie dagen na de procedure. Stop met vast voedsel drie dagen voordat de ballon wordt verwijderd, en alle voedselinname, inclusief water, moet 12 uur voordat de ballon wordt verwijderd worden gestaakt.
Wie komt in aanmerking?
Hoewel een maagballon een grote verscheidenheid aan patiënten aanspreekt, wordt het gebruik ervan bij bepaalde patiëntengroepen afgeraden. Dit zijn patienten met o.a.: steroïden of stollingsmiddelen gebruiken, middelenmisbruik, psychische stoornissen, patiënten met een voorgeschiedenis van een ingreep middels laparoscopie, patiënten met gastro-intestinale problemen en mensen met een besmettelijke darmaandoening.
Naast het medische gemak van de patiënt, keert de maagballonmethode de onbalans tussen voedselinname en fysieke activiteit om in het voordeel van de patiënt bij personen met een handicap bij het uitoefenen van fysieke activiteit (zoals amputatie, aandoeningen of aandoeningen van het skelet, gebrek aan lichamelijke activiteit als gevolg van andere begeleidende ziekten). Om deze reden kan een maagballon worden toegepast bij iedereen die problemen heeft met het balanceren van lichamelijke activiteit en voedselinname, geen maag- en spijsverteringsproblemen heeft en geschikt is voor een endoscopische ingreep.
Voordelen van een maagballon:
De procedure wordt endoscopisch, dus middels een kijkbuis via de mond uitgevoerd. Dit betekent dat er geen operatie gedaan wordt, en dus geen anesthesie nodig is, geen incisies (= sneden) en de hersteltijd nog veel korter is. Het wordt vaker toegepast bij patiënten met een hoog risico voor een operatie, en bij mensen die onmiddellijk gewichtsverlies nodig hebben omdat ze andere chirurgische ingrepen moeten ondergaan. Het is een belangrijke methode om het negatieve beloop van obesitas acuut te veranderen, vooral bij patiënten met diabetes type 2.
Omdat een deel van de maag wordt gevuld en in zekere zin wordt geblokkeerd met de maagballonmethode, beginnen patiënten snel af te vallen. Dankzij deze methode verliezen patiënten in korte tijd gemiddeld 20-25 kilo. Het voortduren van de oorzaken van obesitas kan er echter voor zorgen dat de effecten van de methode in korte tijd verdwijnen.
Met behulp van de ballon die in de maag van de patiënt wordt geplaatst, biedt de maagballonmethode een comfortabeler en effectiever gewichtsverlies voor personen die in hun dagelijks leven niet regelmatig kunnen eten en drinken en die problemen hebben met lichamelijke activiteit. Daarnaast is de maagballonmethode een effectieve en voordelige methode voor personen die een beperkte fysieke activiteit hebben of moeite hebben met fysieke activiteit in de strijd tegen obesitas. Voor personen die moeite hebben met het beheersen van hun voedselinname voor gewichtsafname, biedt de maagballonmethode een aanzienlijk voordeel voor de patiënten totdat ze een gezonde eetgewoonte verwerven.
Risico's van de ingreep
Hoewel patiënten met de maagballonmethode in korte tijd effectief kunnen afvallen, zijn de resultaten niet blijvend. Bovendien is een maagballon alleen niet voldoende om de strijd tegen obesitas aan te gaan. Hoewel de patiënt snel gewicht verliest nadat de ballon is ingebracht, kan hij snel zijn oude gewicht terugkrijgen nadat de ballon is verwijderd. Daarom moeten na het aanbrengen van een maagballon het fysieke activiteitsniveau en de dagelijkse calorie-inname van de patiënt goed in balans zijn en moeten levensstijl of gewoonten die obesitas kunnen veroorzaken, worden voorkomen. De patiënten moeten een levens- en voedingsgezondheid verwerven om niet aan te komen door de positieve aspecten van het veranderende lichaamsbeeld na de maagballonoperatie te benadrukken.
Bij de maagballonmethode zijn er naast de risico's die voortvloeien uit de levensstijl van de patiënt, ook de risico's die voortvloeien uit het uitvoeren van de ingreep, deze risico’s zijn echter zeer zeldzaam. Medische risico’s die verbonden zijn aan de ingreep zijn o.a.:
- De aanwezigheid van een voorheen niet gediagnosticeerd gezondheidsprobleem van de patiënt.
- Allergische reacties die zich na de procedure kunnen ontwikkelen.
De medische risico's van de maagballon zijn gelukkig gemakkelijker te beheersen dan de risico's die voortvloeien uit de manier van leven van patiënten die een maagballon hebben gekregen.
ilaman Sha2023-05-20It was very nice and great work. Great staff. Thanks for all!!!Adem Er2023-05-20Ik heb kort geleden mijn behandeling gehad bij Care Kliniek. Na eerst een intake gesprek gehad te hebben waarin ik veel informatie kreeg over wat ik verwachten kon, is op een later tijdstip de behandeling uitgevoerd. Dit werd gedaan door zeer vakkundig en vriendelijk personeel. Nu een paar weken later heb ik al weer haar 🙂 Het haar groeit prima en ziet er zeer goed uit. Ik ben dus zeer content over deze behandeling en krijg ook veel leuke reacties van andere mensen. Leuk he 🙂 Ik raad dit bedrijf dus zeker aan.ay yildiz2023-04-18Ik en me vrouw hadden prp gehad en het resultaat was perfect zo hadden wij helemaal niet verwacht.Bedankt voor jullie tijd en inzet. YildizMFK2022-12-11Good service, very friendly people.Hakan Ayan2022-12-11Nette und zuverlässige LeuteM Disli2022-07-16Ik heb een positieve ervaring met CareKliniek! Medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam. Zij doen hun werk op een professionele manier. Dankjewel CareKliniek!Google değerlendirmesi, 7 değerlendirmeler göre 5 üzerinden 5.0
Neem contact met ons op
Adres:Westblaak 92, 3012 KM Rotterdam
Phone:06 852 43 025
Email:info@carekliniek.nl
7/24 online hulp